Blog Image

Overstappen naar een BV

  • On 25 juni 2020

Wanneer is overstappen naar een BV voordelig?

Zit je lekker aan het bier en dan komt dat onderwerp weer ter sprake: kan je nou wel of niet beter overstappen naar een BV? Die vraag speelt vooral nu de laatste jaren zoveel goedverdienende IT-ers en andere consultants van loondienst naar ZZP-schap zijn overgegaan. De nieuwbakken ondernemers kijken met verbazing naar hun voorlopige aanslag en worden zich opeens een stuk bewuster van de hoogte van de belastingtarieven in Nederland. Vooral het marginale tarief op extra inkomsten boven de €68.000 doet zeer: 49,5%. En ja, deze ondernemers verdienen al snel 6 cijfers…

De BV met zijn starttarief voor de Vennootschapsbelasting van 16,5% lijkt dan opeens heel aantrekkelijk!
2021: 15% over de eerste €200.000, over het meerdere 21,7%.
2020: 16,5% over de eerste €200.000, over het meerdere 25%.
Maar… de Nederlandse overheid is natuurlijk ook niet helemaal gek. Er schuilen een paar addertjes onder het gras.

Winstreserve

Ten eerste kijken de meeste ondernemers alleen naar het starttarief van 16,5%. Alleen…daarmee ben je er nog niet. De fiscus wil ook zijn deel over wat er na de VpB achterblijft in de BV; de zogenaamde winstreserve. Die winstreserve wordt bij dividend en/of verkoop van de BV belast met nu nog 26,9% (2021). Bij elkaar opgeteld zit je dan opeens minimaal op ca 37%.

Verplicht loon uit de BV

Zou je zeggen: oké, dan keer ik toch niets uit de BV? Ik leen het voorlopig gewoon van mijn BV en ik zie wel wanneer ik het terugbetaal. Nou, daar heeft de fiscus iets op bedacht: als directeur aandeelhouder (DGA) van de BV moet je verplicht jaarlijks een gebruikelijk loon van minimaal €46.000 (2020) uitbetalen. En daarover vangt de fiscus dus in elk geval de loonheffing. Daarbij woedt er een constante oorlog tussen fiscus en DGA’s m.b.t. de definitie van “gebruikelijk”, waarbij de fiscus uiteraard stelt dat een gebruikelijk loon veel hoger is dan wat de DGA zelf in gedachten heeft. Naarmate de DGA meer loon uitkeert, haalt hij heffing naar voren en stijgt de heffing ook gezien dat tarief van 49,5%, weet je nog?

MKB-winstvrijstelling/zelfstandigenaftrek

Wat de ZZP-er vaak vergeet is dat de fiscus hem een korting geeft van 14%. Tja, dan gaat het effectieve tarief behoorlijk naar beneden (reken op 42/43%) en wordt de BV dus minder aantrekkelijk. Tel daarbij de zelfstandigenaftrek en effectief zit je bij winsten van 200/250k op een tarief van gemiddeld dik onder 40%. Vergeleken met de BV dus geen groot verschil.

Toekomst, crisismaatregelen?

Het is maar helemaal de vraag hoe de BV en de DGA straks belast gaan worden. Het tij zit wat dat betreft niet mee: Corona gaat straks om extra geld vragen en de DGA wordt nu al geframed om er straks een makkelijke prooi van te maken. Gemakshalve vergeet men hierbij dat al dat MKB-geld hoe dan ook ergens wordt aangewend waar er werkgelegenheid mee wordt geschapen en rendement (=belastingheffing voor de Staat) mee wordt gehaald.

Overstappen naar de BV - eerst maar een biertje

Dus: wel of niet overstappen naar een BV?

In grote lijnen geldt dat een overstap naar een BV pas wordt overwogen bij een toename van geldstromen en complexiteit: bij een netto-winst (dus na aftrek van het verplichte loon uit de BV) in de BV van minder dan €250.000 is een BV-constructie puur fiscaal-technisch onvoordelig. Natuurlijk is fiscaal voordeel niet de enige overweging: je kunt ook andere redenen hebben om toch over te willen naar de BV: aansprakelijkheid, uitstraling etc. De overwegingen om over te stappen zijn in ieder geval wel zo complex dat je die keuze beter niet tijdens het biertje kan nemen.

0 comments on Overstappen naar een BV