BTW aangifte / Aangifte Omzetbelasting

Omzetbelasting / btw

Het systeem van de omzetbelasting – ofwel btw – komt erop neer dat u als ondernemer aan uw klanten btw in rekening brengt die u weer moet afdragen aan de fiscus via de btw aangifte ofwel de aangifte omzetbelasting. De door u zelf betaalde btw mag u hiervan weer aftrekken. Mocht u meer btw hebben betaald dan ontvangen, dan krijgt u dus geld terug van de fiscus.

Voor de meeste ondernemers geldt het standaard btw-tarief van 21%. Daarop zijn enkele uitzonderingen: vrijstelling, 0% en 6%; bijvoorbeeld in het geval van eerste levensbehoeften zoals eten en drinken.

Wie betaalt omzetbelasting?

Elke ondernemer moet omzetbelasting betalen, tenzij er een vrijstelling van toepassing is. Als u zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent, bent u voor de OB al ondernemer. Het maakt dan niet uit of er sprake is van een winststreven, of in welke rechtsvorm u uw onderneming uitoefent (bv, eenmanszaak, etc).

Wanneer btw-aangifte?

Btw-plichtige ondernemers moeten elk kwartaal aangifte Omzetbelasting doen, binnen 1 maand na afloop van dat kwartaal. Op verzoek is maand-aangifte mogelijk. De Belastingdienst kan ook maand-aangifte als sanctie opleggen als u geregeld te laat aangifte doet of te laat betaalt.

Als u gevestigd bent in Nederland en niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt, kunt u gebruik maken van de kleine ondernemersregeling (KOR). De KOR is voor natuurlijke personen (eenmanszaken of VOF) en voor rechtspersonen zoals stichtingen, verenigingen en BV’s.

De KOR is een btw-vrijstelling. Als u voldoet aan de voorwaarden en kiest voor de KOR, mag u geen btw meer rekenen aan uw klanten. U doet geen btw-aangifte meer en kunt dan ook geen btw meer terugvragen over uw kosten en investeringen.

Voor meer informatie over de KOR kunt u contact met ons opnemen.

Portfolio

Buitenland en BTW

Als u zaken doet met klanten in het buitenland, dan maakt het voor de btw-heffing uit of uw klanten ondernemers of particulieren zijn, of het om goederen of diensten gaat, en of u levert binnen of buiten de EU. Daarnaast gelden er extra administratieve verplichtingen en aanvullende eisen waaraan uw factuur moet voldoen. Soms moet u aangifte doen in andere landen.

Voor een eerste oriëntatie over btw en buitenland kunt u kijken op de website van de Belastingdienst. Voor al uw verdere vragen kunt u natuurlijk bij ons terecht.