Blog

Blog Image

Fiets of file?

Elektrische fiets of speed pedelec van de zaak

Voor de ondernemer die fris en fruitig op zijn werk wil aankomen is er nu een echt alternatief: de snelle elektrische fiets, ofwel de speed pedelec van de zaak. Elektrische fiets op de zaakO.a. Klever en Stromer bieden fietsen aan waar je als je een beetje doortrapt al snel 40+ km per uur mee rijdt. Daarmee is die 30 km enkele reis woon-werk haalbaar in een 45/60 minuten. Dan ga je toch anders kijken naar je dagelijkse ritje van drie kwartier in je vierwieler inclusief de sleur van de 10/20 minuten file. Want nog afgezien van de kosten (een auto kost al snel € 0,50 tot € 0,90 p/km), zit je jezelf toch vaak op te vreten omdat je ergens heen wil en al die anderen de weg voor jou blokkeren. Kun je in de vragenlijstjes over hoe jij de file beleeft wel leuk invullen dat het toch ook een stukje ontspanning is, maar op zaterdagochtend zie ik die mensen niet voor hun ‘ontspanning’ gezellig samen een file creëren.

En wat kost die fiets?

Eigenlijk niets. Nou ja niets, laten we zeggen 5,5 k voor een X-speed Klever, maar de BTW is aftrekbaar, je krijgt er nog een Milieusubsidietje (MIA) op en je mag hem helemaal afschrijven op de zaak. Dus netto kost zo’n fiets van de zaak je als ondernemer nog geen € 2.500.  Natuurlijk wil de overheid vanaf 2020 hier ook een graantje meepikken, dus onder het mom van eenvoud wordt even een bijtelling van 7% geïntroduceerd over de catalogusprijs van de fiets. Dat kost je dus 7% van 5,5k tegen een belastingdruk van ca 40% is € 150 per jaar. Te overzien, maar behoorlijk kinderachtig. Benzine? Nee, gewoon stroom, ik geloof € 0,15 per rit of zo. Te verwaarlozen. De accu gaat natuurlijk niet eeuwig mee en is relatief duur. Stel 4 jaar, afschrijving zo’n € 200 per jaar. Kosten al met al? Ga uit van € 0,12 p/km vóór aftrek en bijtelling.

Tot zover het kostenplaatje. Nu de overige baten! Je stapt om 07.30 op je fiets, zet je helm op, doet je oordopjes/ airpods in (ja, echt nodig want die windruis boven de 40 km is anders niet te harden en veroorzaakt nog gehoorschade ook), en je fietst relaxed langs velden en wegen naar je kantoor. Je geniet onderweg van de weidse luchten, de weilanden, de bossen en de vogels die maar net iets sneller vliegen dan jij…

En om 08.30 kom je zonder te zweten (want dat is het hele eieren eten) aan. Je had je werkkloffie al aangetrokken, dus niet nodig om om te kleden. Onderweg heb je niet gedacht aan je werk of ben je op zeer creatieve oplossingen gekomen (oké, er zit ook veel onzin bij…). Je hele lichaam is flink doorbloed en je loopt positief gestemd naar de koffie-automaat.

Waarom zit jij eigenlijk nog in die auto?

0 comments on Fiets of file?