Kantoor aan huis: zakelijk of privé

Moet u werkruimte of kantoor aan huis als zakelijk of privé aanmerken? Aftrek van de kosten voor een werkruimte of kantoor aan huis is onder voorwaarden mogelijk. Denk hierbij aan kosten als huur/hypotheek, onderhoud, gas, water en elektriciteit, gemeentelijke heffingen, verzekeringen. Sommige posten moeten ook weer worden verrekend (huurtoeslag, hypotheekrente-aftrek). De opties zijn simpel: de werkruimte wordt wel of niet op de zaak gezet. Maar de berekeningen kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Voor exacte regelingen en voorwaarden raden wij u daarom aan contact met ons op te nemen.

Kantoor aan huis: zakelijk

U kunt de werkruimte alleen op de zaak zetten – dus de waarde van die werkruimte tot het ondernemingsvermogen laten behoren – als het gaat om een zelfstandige ruimte. Denk vooral aan een eigen ingang en eigen sanitair. U zou de ruimte ook aan een willekeurige vreemde moeten kunnen verhuren. Een tot werkruimte verbouwde slaapkamer kan dus niet op de zaak gezet worden, maar een in de tuin staande en tot kantoor verbouwde garage wel.

Veel kosten zijn aftrekbaar, maar als u ooit ophoudt met ondernemen zult u moeten afrekenen over het verschil tussen de werkelijke waarde van die werkruimte en de boekwaarde op de balans. Deze stakingswinst of capital gain moet in z’n geheel tot de winst worden gerekend, na verrekening van eventuele stakingsvrijstelling en mkb-winstvrijstelling.

Portfolio
Portfolio

Kantoor aan huis: privé

Als de werkruimte niet op de zaak staat, dan is (beperkte) kostenaftrek mogelijk, maar: de werkruimte moet zelfstandig zijn én u moet voldoen aan de inkomenseis. Dat houdt in dat u tenminste 70% van uw inkomen in of vanuit uw werkruimte aan huis moet verdienen. Wat aftrekbaar is, hangt af van de vraag of u een eigen woning hebt of een huurwoning.

Bij eigendom wordt aan de werkruimte een waarde toegekend die wordt belast in box 3. Het fictief rendement dat daarover wordt berekend, mag weer van de winst worden afgetrokken als kosten voor werkruimte. Als het om huur gaat, mag een evenredig deel van de huur van de winst worden afgetrokken. Zowel in het geval van eigendom als van huur mag een redelijk deel van de kosten voor gas, water en elektra worden afgetrokken.